Ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen

Transport & Productie
zonnepanelen framfab

Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Het wekt schone energie op, is duurzaam en is gemakkelijk in gebruik. Daarnaast levert het ook nog een leuke bijverdienste op. Kortom, zonnepanelen zijn over de afgelopen jaren erg populair geworden. Naar verwachting neemt deze populariteit de komende jaren niet af en dat heeft te maken met de volgende ontwikkelingen.

Verbeterd rendement

Hoewel zonnepanelen al langere tijd bestaan, is het rendement pas de afgelopen jaren écht interessant geworden. De huidige generatie fotovoltaïsche panelen of PV-zonnepanelen wekt een rendement op van zeker 250 Wattpeak. Uitgebreide informatie over het rendement van zonnepanelen kunt u vinden op de zonnepanelengids.

Design

Zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee, maar tot dusver waren de panelen niet erg aantrekkelijk te noemen. Inmiddels zijn de zonnepanelen op technologisch gebied zo ver ontwikkeld, dat er meer tijd besteedt kan worden aan het design van de panelen. Tesla deed dat al en kwam met een zonnepaneel in de vorm van een dakpan. Helaas zijn de dakpannen (nog) niet hetzelfde als dat wij in Nederland gewend zijn en gebruiken.

Een andere ontwikkeling die momenteel zichtbaar is, is dat zonnepanelen niet meer op het dak worden geplaatst. Er worden alternatieven gezocht in de vorm van een carport of op de schuur. Hier vallen ze minder op.

Opkomst superbatterij

Sinds kort is het ook voor particulieren eenvoudiger om de opgewekte energie uit zonnepanelen op te slaan. De batterijen die dit mogelijk maken waren er altijd al. Maar in het verleden waren deze zo groot als een container. Door constante technologische ontwikkelingen werd dit teruggebracht naar de maat van een koelkast. Tegenwoordig zijn ze zo compact dat het gemakkelijk in een gemiddeld rijtjeshuis past.

Het hoeft dus niet meer direct gebruikt te worden om bijvoorbeeld uw huis te verlichten of de wasmachine te laten draaien. Het restant van de opgewekte stroom werd ‘teruggegeven’ aan het elektriciteitsnet. De huiseigenaar kreeg hiervoor een bedrag in mindering op zijn energierekening.

Dit zogenaamde salderen komt in de toekomst wellicht te vervallen, wat natuurlijk in het nadeel van zonne-energie is. Maar gelukkig is er een ontwikkeling in gang gezet waarbij superbatterijen het opslaan van stroom mogelijk maken.